Po operácii

Aká bude výživa po operácii?

pooperačný jedálničekZákladnou úlohou výživy je dodávať organizmu všetky dôležité látky v správnom pomere. Po operácii je potrebné nejaký čas dodržiavať diétu. Výživu odporúčame upraviť tak, aby bolo znížené množstvo potravín spôsobujúcich tráviace problémy, prípadne ich celkom vyradiť. Aj ľudia so stómiou by mali dodržiavať zásady správnej výživy ako zdraví ľudia. Je však potrebné myslieť na odlišné anatomické pomery v čreve, ktoré vedú k potrebe dodržiavať špecifické stravovacie pravidlá. Tesne po operácii je zloženie stravy iné ako v neskoršom období. Priepustnosťou črevnej sliznice docháza k stratám bielkovín, minerálov a vitamínov.

Bielkoviny

Ich nedostatok spôsobuje zhoršené hojenie rán, svalovú ochabnutosť, tvorbu dekubitov, zníženú odolnosť k infekciám. Hlavnými zdrojmi sú mäso, mlieko, mliečne výrobky, vejcia, z rastlinných zdrojov sú to strukoviny.

Tekutiny

K stratám dochádza v najväčšej miere pri hnačkách. Nedostatok spôsobuje suchosť slizníc, pokles krvného tlaku a zrýchlenie pulzu.

Vitamíny

K stratám vitamínov dochádza pri hnačkách. Telo ich nedokáže vytvárať a je odkázané na ich prísun potravou. Vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K) sa v tele ukladajú a vytvárajú tak určitú zásobu. Vitamíny rozpustné vo vode telo neukladá (okrem vitamínu B12), preto je nevyhnutné dodávať ich priebežne.

Minerálne látky

Vápnik je hlavná stavebná hmota pre kosti a zuby. Dôležitú úlohu zohráva pri činnosti buniek a zrážaní krvi, podporuje správne fungovanie nervov a svalov. Jeho strata vedie k osteoporóze, kŕčom, arytmii. Zdrojom vápniku je mlieko a mliečne výrobky, vysoké percento obsahuje mak a sardinky.

Draslík spolu so sodíkom slúži k udržiavaniu rovnováhy tekutín a elektrolytov v bunkách a tkanivách, reguluje krvný tlak, udržiava srdcový rytmus. Straty vedú k opuchom, zvýšenému krvnému tlaku, únave, nervozite. Nachádza sa v zelenine, zemiakoch a v čerstvom a sušenom ovocí.

Horčík je dôležitou zložkou kostí, pomáha pri prenose nervových podnetov a zohráva úlohu pri kontrakcii
svalov. Straty spôsobujú tetaniu, svalové zášklby, svalovú slabosť, arytmiu. Nachádza sa v zelenine, citrónoch, kukurici, figách, jablká.

V OBDOBÍ PO OPERÁCII VOLÍME BEZZVYŠKOVÚ STRAVU

Technologická úprava

Pri príprave jedál používame varenie, dusenie, pečenie bez tuku pod pokrievkou, aby sa netvorila kôrka. Mäso najskôr zbavíme viditeľných nestráviteľných zvyškov, opečieme nasucho, podlejeme netučným vývarom alebo vodou a prikryté dusíme alebo pečieme. Šťavu alebo omáčku na mäso zahustíme múkou na sucho opraženou a rozmiešanou vo vode. Šťavy nerestujeme ani nepoužívame zásmažku. Do
hotového jedla pridáme čerstvé neprepálené maslo. Vyvarujeme sa smaženia, pečenia na tuku a pridávania zásmažky. Jedlo podávame v pokojnom prostredí, radšej v menších porciách (5-6x denne) ani horúce ani studené. Pre úpravu mikrobiálnej črevnej rovnováhy použijeme probiotiká (napríklad Bifidobakterium biffidum, Lactobacillus acidophillus, Lactobacillus casei), ktoré chránia tráviaci systém, znižujú hladinu cholesterolu, pôsobia proti infekcii a harmonizujú trávenie po antibiotickej liečbe (jogurty, jogurtové mlieka, tvarohové syry). Pokiaľ potrebujete viac energie, môžete pridávať dietetické moduly - prípravky zvyšujúce energiu alebo bielkoviny.

Výber potravín

Strava je prísne individuálna – jednoznačné stanovisko pri výbere jedál ni je možné určiť.

  • Pečivo: sucháre, veka, netučné rohlíky, piškóty, staršia vianočka.
  • Mlieko a mliečne výrobky: mlieko nepodávame ako samostatný nápoj. Ak neznášate mliečne výrobky, používajte nízkotučné syry, krájaný syr, netučný tvaroh, nízkotučný biely jogurt so živou kultúrou.
  • Polievky: vývary z hovädzieho alebo kuracieho mäsa, z ktorého odstránime viditeľný tuk, doplníme ryžou, cestovinou. Polievky obilninové, prelisované zemiakové, zeleninové, žemľové.
  • Mäso: hovädzie, bravčové, teľacie, kuracie, morčacie, králičie, filé, kapor, šunka, klokanie, pštrosie, losos, treska.
  • Prílohy: dusená ryža, cestoviny, jemný knedlík, zemiaková kaša.
  • Omáčky: paradajková, kôprová (pri znášanlivosti mlieka), diétna sviečková s prelisovanou zeleninou.
  • Tuky: čerstvé maslo na pečive alebo na omastenie pokrmov, olivový olej.
  • Vajcia: ako samostatný pokrm nepodávame, k príprave jedál používajte celé vajcia v menšom množstve.
  • Ovocie: výber je veľmi úzky, zo surových druhov môžeme podávať len zrelé banány. Jablká, broskyne a marhule zbavíme jadier a šupiek, dusíme a prelisujeme.
  • Zelenina: nepoužívame surovú, najvhodnejšia je varená mrkva, jemne nastrúhaná alebo rozmixovaná. Zeler, petržlen, špenát, hlávkový šalát jemne nakrájaný.
  • Korenie: pokrmy mierne solíme, koreníme jemne mletým kmínom alebo vývarom z kmínu, kôprom, petržlenovou vňaťou, vanilkou, citrónovou šťavou.
  • K ochuteniu jedál je možné použiť koreniacu zmes Vegi-vegi a Family-vegi.
  • Vhodné korenie a bylinky: bazalka, oregáno, fenykel, kmín, koriander, majoránka, mäta, materina dúška, medovka, pažítka, pomarančová kôra, puškvorec, rozmarýn, saturejka, tymián, muškátový oriešok, sladká paprika, škorica.
  • Na prekrytie chuti a vône niektorého jedla môžete použiť aj výraznejšie korenia (napr. do pomazánok dáme cesnak, horčicu, kyslú uhorku, kečup, cibuľu, citrónovú kôru). 
  • Múčniky: podávame v obmedzenom množstve, nepoužívame ťažké maslové krémy. Vhodné sú piškótová roláda s džemom, piškótová bublanina s marhuľami, piškóta s citrónovou polevou, bielkový chlebíček, ovocné rezy so želatínou, ovocný kyseľ, pri znášanlivosti mlieka vanilkový krém, bielková pena šľahaná s džemom, tvarohový krém šľahaný s džemom, snehové pečivo.

Diétne opatrenia pre pacientov s komplikáciami na GIT (tráviacom ústrojenstve) pri/po chemoterapii

Táto náročná liečba môže byť sprevádzaná rôznymi komplikáciami spôsobenými poškodením niektorej z častí tráviaceho systému. V dutine ústnej môže dochádzať k zmenám vnímania chuti, k prehĺtacím ťažkostiam, bolestiam v ústach, k suchosti slizníc. Na oslabenej sliznici čreva môžu vznikať zápaly, dochádzať môže k malabsorbciám (poruchám vstrebávania živín), hnačkám alebo naopak k zápche.

Odporúčania pri nechutenstve

  • voľný, neškrtiaci odev
  • vyhýbať sa ,,pachom z kuchyne“
  • individuálny výber jedál
  • podávať častejšie malé porcie jedál ľahko stráviteľné,nedráždivé jedlá, nepodávať: tučné potraviny a pokrmy, smažené jedlá,
    koncentrované, príliš horúce pokrmy a nápoje, u detí sa snažíme ozdobiť tanier, vytvoriť rôzne tvary, napr. zvieratká
  • jedlo konzumuje celá rodina
  • vyhýbame sa výrazom, ktoré od jedla odradzujú, pred hlavným jedlom nepodávame nič, čo by spôsobilo zasýtenie, v týchto prípadoch sa odporúča pikantnejšia pestrá strava, aby jedlo malo výraznejšiu chuť (čuchové a chuťové bunky sú v tomto období poškodené)
  • po jedle odpočívať v polosede, nápoje medzi jedlami a bez CO2
  • žalúdočnú nevoľnosť zmierňuje ,,vyprchaná“ cola po lyžičkách, neperlivá voda s citrusmi, ľad v nápojoch, slané netučné crackery
  • pri zmenách chuti je vhodné častejšie si čistiť zuby, vyplachovať ústa, zvýrazniť chuť korením
  • uprednostňujte bielkoviny, pozor na voľné sacharidy, plnohodnotná náhrada mäsa = tvrdý syr, kvalitná náhrada mäsa = vajce, mäkké syry, tvaroh, puding, mliečne dezerty, mlieko. 

Čo je parenterálna výživa?

Parenterálna výživa je umelávýživa, ktorá je podávaná priamo do obehu obyčajne do žíl. Podáva sa len vtedy,keď chorý nie je schopný prijímať stravu a netoleruje enterálnu výživu. Obsahuje glukózu, bielkoviny, tuky, minerály a vitamíny.

Čo je enterálna výživa?

Enterálna výživa je umelá výživa, ktorá je určená pre podanie do tráviaceho systému. Výhodou je šetrnosť pacienta. Zlepšuje funkciu črevnej steny. Podáva sa sondou (tenká trubička sa zavedie nosom do žalúdka alebo do tenkého čreva). Môže sa podávať aj ústami, popíjaním ako doplnok stravy. V súčasnej dobe je na trhu veľa výrobkov s rôznou príchuťou. Ako doplnok stravy ich odporúčame doma vychladiť a popíjať medzi jednotlivými jedlami.

Čo je vláknina a ako je dôležitá v našom jedálničku?

Vlákninu delíme na rozpustnú vo vode tá je obsiahnutá v ovocí a jej zástupcom je pektín. Potom na vlákninu nerozpustnú, ktorá viaže vodu len veľmi málo a tá je obsiahnutá v strukovinách a celozrnnom pečive. V kľudovej fáze po rekonvalescencii je vhodné opäť postupne zaraďovať potraviny s vyšším obsahom vlákniny, pretože má veľa pozitívnych účinkov:

  • spomaľuje vstrebávanie a trávenie;
  • znižuje hladinu tuku v krvi;
  • znižuje krvný tlak;
  • znižuje riziko rakoviny hrubého čreva;v
  • veľmi pozitívne pôsobí proti zápche aj proti hnačke.

Odporučená denná dávka je 20-40 g. Rozpustnú vlákninu môžeme zakúpiť aj v lekárni ako výživový doplnok.

Pitný režim

Odporúča sa piť dostatok tekutín (2–2,5 l denne). Je vhodné oddeliť pitie od konzumácii tuhej stravy. Vhodné sú čaje, minerálky bez bubliniek, slabé ovocné šťavy riedené vodou, mrkvová šťava. Pozor – nedostatok tekutín môže spôsobiť zápchu alebo upchatie stómie.

Výživa v kľudovom období

Po odoznení komplikácií, ak sa budete cítiť dobre nie je striktné obmedzenie vo výbere potravín. Váš energetický a biologický príjem musí zabezpečiť fyzickú aktivitu. Ak máte sklony k nadváhe, upravte príjem stravy vhodným výberom, množstvom a úpravou potravín. Stravovanie je individuálna záležitosť a každý si musí vytipovať vhodné potraviny. Zo začiatku je dobré opatrne ochutnať nové zaradené jedlo a poznamenať si druh, množstvo a skúsenosti s ním. Jedno jedlo nemusí vyhovovať dvom rôznym ľuďom.

Keď vás trápi tvorba plynov…

Ak máte problémy s plynatosťou, obmedzte nasledujúce potraviny: nápoje s kofeínom (čaj, cola, káva), nápoje s bublinkami, pivo, karfiol, kaleráb, cesnak, chren, pažítku, cibuľu, kapustu, čerstvé ovocie - hlavne hrušky, orechy, vajcia, vaječné výrobky, majonézu, ryby, údené mäso, hríby, živočíšne tuky, ostré korenie.

Do jedálnička zaraďte potraviny, ktoré tvorbu plynov potláčajú: čučoriedky, brusnice, petržlen, hlávkový šalát, špenát, jogurty, kyslé jablká. Okrem vymenovaných potravín, môže plyny vyvolať aj zhltnutý vzduch pri rýchlom jedle, hladovaní, nedostatok pohybu, zlé prežúvanie. Tiež celozrnné potraviny u niekoho spôsobujú nadúvanie, preto je potrebné vyskúšať jednotlivé druhy. Pri problémoch s nafukovaním skúste natiahnuť nohy a masírovať brucho.

Čo je dobré vedieť

Potraviny, ktoré preháňajú: alkoholické nápoje, pivo, sušené slivky, figy, čerstvé ovocie, ovocné šťavy (okrem čučoriedok), kapusta (aj kysnutá), cibuľa, káva, mlieko, ovsená kaša, nápoje s bublinkami, ostré korenie, hovädzí bujón, ľanové semienko (pomleté), nečistená ryža, sladký mušt, hrozno, celozrnný chlieb, pšeničné otruby, ľadová voda, cukor.

Potraviny skôr zahusťujúce: strúhané jablká so šupkou, banány, čučoriedky, hrozienka, zemiaky, kukurica, ovsené vločky.

Navigace