Intímny život so stómiou: osobná skúsenosť

Intímny život so stómiou: osobná skúsenosť

Môžete sa nám predstaviť? 

Volám sa Alžbeta, mám 62 rokov a momentálne som slobodná. Som na dôchodku. Pracovala som v Taliansku na pošte. Od 14 rokov som trpela Crohnovou chorobou. Celý život som rada tancovala, čo mi už od detstva pomáhalo od bolesti. V 16 rokoch som išla na operáciu a do 29 rokov bolo všetko v poriadku. Potom som mala dočasnú ileostómiu, ktorú mi v 30 rokov preoperovali. Vydala som sa, deti som nemala a vzťah skončil rozvodom. Choroba sa prudko vrátila, vo veku 48 rokov mi vyviedli trvalú ileostómiu. Vtedy som začala riešiť, ako vrátiť môj život späť do vlastných rúk. Začala som sa venovať všetkým mojím obľúbeným aktivitám, športu a tancu, hlavne mojej vášni – tangu.

Boli ste informovaná o tom, ako sa váš život zmení?

Nikto mi nič nepovedal. Moja choroba mi tiež spôsobila niekoľko ďalších problémov. Vždy som mala zápal a pohlavný styk bol bolestivý. Po operácii sa môj sexuálny život začal zlepšovať. Bola som bez bolesti a začala som objavovať nové veci. Žiadne informácie som nedostala. Na všetko som musela prísť sama a trvalo mi 2 alebo 3 roky, kým som našla pravé produkty pre mňa. Aj napriek tomu, že som mala podporu od psychológa, skutočný prelom nastal vtedy, keď som začala navštevovať Združenie pacientov. Tam som sa zoznámila so svojím terapeutom, ktorého teraz navštevujem každé 3 mesiace.  

Aké praktické rady by ste dali niekomu v podobnej situácii, čo sa týka sexuálneho života?  

Moja rada je cítiť sa dobre vo vlastnom tele. Osobne som mala šťastie na partnera, ktorý ma chápal a podporoval.  Môžem len povedať, že nosenie čipkovaného pásika na zakrytie vrecka ma upokojovalo. Rovnako ako možnosť ovládať filter a znižovať tak pachy a zvuky. Je dobré mať prázdne vrecko, a preto by som odporučila mať styk hneď ráno.  

Čo by ste povedali ľuďom v podobnej situácii?

Nebojte sa zoznámenia s novými ľuďmi. Je pravda, že je ťažké vysvetliť, čím sme si prešli, ale je na nás, koho s tým oslovíme, ako, to všetko je v našej hlave. V 30 rokoch je možno túžba silnejšia ako v 60 rokoch, ale potreba citového spojenia sa nemení. Podľa môjho názoru sex nie je bez lásky.