Ako sa mi žije so stómiou

Mgr. Simona Stanková, Customer Service Specialist, zákaznícke centrum ConvaTec, Nitra


Umenie žiť znamená vedieť, ako si vychutnať malé radosti a uniesť ťažké bremená. Za bremeno som považoval to, keď som sa stal kolostomikom. Naučil som sa však skoro, že nejde o to, koľko rán inkasujete, ale koľko ich unesiete a znovu vstanete. Iba tak sa víťazí. A ja takto víťazím už osemnásty rok.

Pán Antal, predstavte sa, prosím, našim čitateľom, kto ste…
Moje meno je Viliam Antal. Celý život žijem na východnom Slovensku, konkrétne v Michalovciach. Som vdovec, moja manželka ma navždy opustila vo veku 44 rokov. Odvtedy sa starám o svojich dvoch synov sám. Momentálne mi radosť do života vnášajú aj moje vnúčatá. Som hrdý dedo, tento rok vnúčatá dokončia vysokú školu.

Diagnóza kolostómia. Ako ste to zvládli?
Operovali ma v roku 2003. Ak dobre počítam, so stómiou žijem už osemnásť rokov. Najprv som mal obavy, ako to celé bude. No po operácii som si povedal, že všetko mohlo dopadnúť oveľa horšie, a tak som sa k tomu aj postavil. Život sa mi veľmi nezmenil. Naďalej som zostal optimistom Vilom.

Obmedzila vás táto diagnóza vôbec nejako?
Ako som už spomínal, ani nie. Samozrejme, začiatky boli komplikované. Musel som si dávať veľký pozor na stravu, pretože pri zlom stravovaní dochádzalo k častému meneniu stomických vreciek.
Začal som si však robiť poznámky. Vyradil som potraviny, ktoré mi nerobili dobre, ako napríklad kapusta, brokolica a podobne. Ihneď som spozoroval, že vrecko už nemusím tak často meniť. Niektorí odborníci neodporúčajú stomikom konzumovať cibuľu ani cesnak, ja som však na sebe pozoroval, že tieto potraviny mi vôbec nerobia zle, preto ich jem naďalej. Všetko je veľmi individuálne, chce to iba trpezlivosť a čas, kým zistíte, čo je pre vás vhodné a čo nie.

Keď spomínate vrecká, aký stomický systém vám najviac vyhovuje?
Skúšal som viaceré variácie. Za tú dlhú dobu som vyskúšal rôzne typy vreciek. Poviem vám však pravdu, vždy som sa vrátil k výrobkom od spoločnosti ConvaTec. Pre mňa sú tou najlepšou voľbou. Pomôcky sú jednoduché, spoľahlivé a hlavne sú dostatočne lepivé. Som rád, že som si časom našiel vrecká, ktoré mi vyhovujú. Ak by som ešte mohol niečo dodať, tak je to práve to, že nič nie je dôležitejšie ako hygiena pri výmene vreciek. Ak robíte všetko správne a v prvom rade dbáte na dokonalú hygienu, nebudete mať so stómiou žiaden problém.
Keďže sa vám život rapídne nezmenil, predpokladám, že ste aktívnym stomikom. Čomu sa venujete vo voľnom čase?
V minulosti som bol učiteľom autoškoly na strednej škole. Popri učení som vždy dbal aj na fyzickú kondíciu a venoval som sa posilňovaniu. S tým som musel na krátku dobu seknúť. Polroka po operácii som chcel znovu nabehnúť na lepšiu fyzickú kondičku, a tak som začal cvičiť s malými váhami. Postupne som váhu pridával a onedlho som bol späť v hre. Vylúčil som cviky, ktoré zaťažovali stómiu, ale napríklad „brušáky“ som cvičil naďalej.

Máte ešte nejaké iné koníčky okrem cvičenia?
Samozrejme. Okrem cvičenia sa zaoberám aj hudbou. Päťdesiat rokov som aktívne hrával so svojou hudobnou skupinou KREDIT. Ja osobne hrám na kejborde. Vzhľadom na to, že nás ovplyvnila pandémia, už verejne nevystupujeme. Svoje skladby momentálne uverejňujem len na Facebooku, kde ma nájdete pod menom Viliam Antal, tiež na YouTube kanáli. Tam ma nájdete pod tým istým menom.

Máte na záver nejaké cenné rady pre ľudí s rovnakou či podobnou diagnózou?
Všetkým odporúčam žiť život naplno. Či už mladým alebo starým. Nikdy neviete, dokedy tu budete, prečo sa teda trápiť tým, že máte vývod? Dá sa s ním žiť krásny a plnohodnotný život. Ja som živým príkladom. Všetko na tomto svete je krásne, teším sa z každej sekundy, aj dážď je krásny, keď si uvedomím, že už som ho nemusel nikdy zažiť.

Pán Antal, ďakujeme vám, že ste si našli na nás čas a venovali pár povzbudivých riadkov aj našim verným čitateľom.
Prajeme vám najmä zdravie
a ešte dlhú cestu životom!