Zdravá koža u ileostomika – žiadny problém

Denis Marko, 36-ročný ileostomik z Prešova

Ak do vášho života vstúpi ochorenie, musíte sa s ním popasovať a ísť ďalej. Mladý človek znáša ťažšie takúto zmenu v živote, ale ak je obklopený správnymi ľuďmi, ide to ľahšie.


Volám sa Denis, mám 36 rokov, dvoch synov a manželku. V marci roku 2019 som v dôsledku ťažkej formy ulceróznej kolitídy podstúpil totálnu kolektómiu. Stal som sa ileostomikom.

Po prepustení do domácej starostlivosti som mal problémy s kožou v okolí stómie a so stomickou pomôckou. Kožu som mal veľmi začervenanú až zmacerovanú. Pomôcka mi stále podtekala. Keď som začal priberať, stómia mi vpadla pod úroveň brucha. Kontaktoval som stomickú sestru v nemocnici, kde som bol operovaný, pomôcky mi zmenila, ale ani to nebolo riešenie. Koža bola zmacerovaná a podtekanie pretrvávalo. Bol som bezradný, trpeli deti, manželka, aj moje okolie.

Keďže je doba sociálnych vymožeností, sadol som si za počítač a hľadal možnosti riešenia svojho problému. Vygooglil som si stomaporadňu v Spiššskej Novej Vsi. Po telefonickom dohovore so stomickou sestrou som poradňu navštívil a po kompletnej edukácii a zmene pomôcky som odtiaľ odchádzal pozitívne naladený a plný očakávania zmien k lepšiemu.

"Pomôcka je spoľahlivá a koža je konečne bezproblémová."

Konečne po viac ako dvoch mesiacoch strastiplných dní prišla vytúžená úľava a ja som začal so svojou rodinou žiť ako predtým. Som rád, že v dnešnej rýchlej a uponáhľanej dobe existujú ľudia, ktorí dokážu človeka vypočuť a svoje vedomosti vedia správne zužitkovať.

"Ja som natrafil na toho správneho človeka, sestričku Bc. Ivanu Suľovskú, ktorá mňa aj moju manželku svojím ľudským prístupom, profesionalitou a vynikajúcou schopnosťou edukovať priviedla na správnu cestu, za čo jej veľmi pekne ďakujeme."

Pomôcka je spoľahlivá a koža je konečne bezproblémová. Používam konvexnú dvojdielnu tvarovateľnú pomôcku od spoločnosti ConvaTec. O kožu sa aj naďalej starám a venujem jej dostatočnú pozornosť.
S týmto dvojdielnym systémom sa aj sprchujem. Po sprche si v stoji vymením vrecko každý deň a podložku si mením raz za tri dni. Pri odlepovaní podložky používam sprej Niltac™. Aby som kožu neporanil, podložku sa snažím odlepiť šetrne. Odstranovač náplasti Niltac™ je aj vo forme vlhčeného obrúska. Používam ho, aby som úplne odstránil zvyšky ochranného filmu a ochrannej pasty Stomahesive, ktorú používam pri nalepovaní podložky.

Oblasť stómie si šetrne umyjem gázovým štvorcom namočeným vo vlažnej vode. Používam antibakteriálne mydlo, to sa mi veľmi osvedčilo. Okolie stómie osuším tak, že na pokožku jemne pritláčam gázový štvorec.

Holenie v oblasti stómie vykonávam raz týždenne alebo podľa potreby. Používam jednorazové žiletky, holím sa jemne v smere rastu chĺpkov. Pri umývaní používam jednorazové gázové štvorce, nie žinky, aby som zabránil premnoženiu baktérií. Po umytí a osušení stómie si na kožu nanesiem hydratačný krém SensiCare, ktorý pokožku regeneruje. Nechám ho chvíľku pôsobiť a potom šetrne zotriem. Koža sa hydratuje a upokojí.

Ak sa objaví drobné začervenanie (viď obrázok vyššie), používam obklad z čierneho čaju, ktorý nechám pôsobiť približne päť minút. Potom okolie osuším a miesto zasypem malým množstvom púdru Stomahesive. Ak sa mi vysype hrubšia vrstva, púder len ofúknem alebo jemne utriem gázovým štvorcom.

Používam aj ochranný film ConvaCare, ktorý nanesiem na celé okolie stómie. Chráni kožu pred podráždením, tvorbou pľuzgierov a môže predĺžiť životnosť pomôcky. Film nechám chvíľku vysušiť. Ak je koža podráždená, môže sa objaviť jemné štípanie. Na okolie záhybov v oblasti stómie používam vyrovnávaciu pastu Stomahesive, ktorú nanášam vlhkým prstom, nechám chvíľku zaschnúť a potom nalepím podložku.

V živote stretnete kopec ľudí, ale len niektorí sú tí, ktorí vás v tých najťažších životných situáciách podržia a prinútia vás veriť v to, že môže byť lepšie. Zároveň vám pomôžu prekonať aj najťažšie situácie. Ja som mal šťastie a stretol som dve ženy, z ktorých ma jedna v tých najťažších chvíľach robila silnejším a bola mi oporou, a druhá nás oboch priviedla na správnu cestu. Preto sa obom úžasným ženám, manželke a sestričke Ivane Suľovskej, chcem poďakovať.

"Starostlivosť o kožu v oblasti stómie je veľmi dôležitá, predlžuje životnosť pomôcky, zlepšuje celkový pocit pri nosení pomôcky a ja sa cítim ako vo svojej koži."