Prevencia na prvom mieste alebo ako sa starať o kožu v okolí stómie

Mgr. Gabriela Chovancová


Koža je najväčší ľudský orgán. Jeho primárnou úlohou je ochranná funkcia proti vonkajším vplyvom. Ochrannú funkciu plní predovšetkým tzv. kožná bariéra.

Vonkajšie vplyvy, zvonka pôsobiace fyzikálne a chemické faktory, časté umývanie, ale aj genetické dispozície sú faktory narúšajúce ochrannú bariéru kože. Dôsledkom jej porušenia je strata vody a prienik škodlivín a alergénov z vonkajšieho prostredia. Takto postihnutá koža je suchá, šupinatá a veľmi rýchlo náchylná k poškodeniu. Suchá koža je nielen kozmetickým problémom, ale zároveň sa stáva vstupnou bránou pre niektoré vírusové i bakteriálne infekcie kože. Aby sme predchádzali takému poškodeniu, musíme sa o peristomálnu kožu pravidelne starať.


Samotná starostlivosť o kožu v okolí stómie by mala začínať už pri odstraňovaní stomickej pomôcky z okolia stómie. Stomické vrecko alebo podložku je vhodné odstraňovať pomocou odstraňovača náplastí Niltac™ v spreji alebo pomocou čistiacich rúšok Niltac™. Predchádzame tak začervenaniu a podráždeniu kože v okolí stómie.

 

Druhým krokom je očistenie kože v okolí stómie po odstránení stomickej pomôcky. Ako najlepší a najprirodzenejší spôsob je podľa mňa umyť okolie stómie vlažnou vodou a detským mydlom. Možno sa pýtate: Prečo práve detským mydlom? Pretože je pH neutrálne, neobsahuje parfémy a je vhodné aj na citlivú pokožku. Treba však uprednostniť tekuté detské mydlo pred tuhým.

"Nevhodné je na umývanie pokožky v okolí stómie používať žinku, a to z hygienických dôvodov."

Takisto nevhodné je používanie antibakteriálneho mydla a dezinfekčných prípravkov, ktoré kožu vysušujú. Po osprchovaní je dobré dočistiť okolie stómie čistiacou penou Aloe Vesta™, a to z dôvodu dôkladnejšieho dočistenia a zvláčnenia kože, lebo pena obsahuje výťažok z rastliny Aloe vera. Okolie stómie je ešte nutné pred aplikáciou stomickej pomôcky dôkladne osušiť gázovými štvorcami alebo netkanou textíliou. Kožu jemne osušíme, nedrhneme ju ani nesušíme pomocou fénu.

    
Pred samotným nalepením stomického vrecka alebo podložky je vhodné použiť ochranný film. Ochranný film po krátkej dobe od aplikácie (cca 5 – 10 sek.) vytvorí na koži jemný film, ktorý chráni peristomálnu kožu od agresívnych výlučkov zo stómie. Na zdravú a nepoškodenú kožu je možné aplikovať ochranný film ConvaCare® alebo ochranný film Silesse™. Ale ak je prítomné začervenanie alebo aj poškodenie kože, je vhodnejšie použiť ochranný film Silesse™, ktorý obsahuje silikón. Ochranný film ConvaCare® obsahuje aj malé množstvo alkoholu a pri poškodenej koži by pacienta mohol dráždiť.

"Nezabudnuteľnou súčasťou prevencie v starostlivosti o peristomálnu kožu je správne vystrihnutý alebo vymodelovaný otvor na stomickej pomôcke."

Správna veľkosť otvoru na stomickej pomôcke zabraňuje podtekaniu a následne aj poškodeniu kože v okolí stómie.

   

Otvor by mal byť vystrihnutý alebo vymodelovaný presne, môže byť maximálne 3 mm väčší ako samotná stómia. Pacienta po prepustení domov poučíme, aby si vrecká alebo podložky nevystrihoval vopred vo väčšom množstve, pretože sa stómia bude ešte zmenšovať. Ustálenie veľkosti stómie môže trvať cca do 2 mesiacov od operácie.

"Ak stomik používa vystrihovateľné stomické vrecká alebo dvojdielny systém, je vhodné hlavne pri ileostómiách použiť tvarovateľné tesniace krúžky Stomahesive® Seal."

   



U kolostomikov je použitie tvarovateľných krúžkov vhodné napr. pri hnačkách alebo pri chemoterapii, keď je črevný obsah agresívnejší. Znížime tým riziko podtekania stolice pod stomickú pomôcku, prípadne podráždenia peristomálnej kože. Použitie tvarovateľných tesniacich krúžkov Stomahesive® Seal odporúčame aj u urostomikov.

"Do prevencie by som určite zaradila používanie ochranného hydratačného krému Sensi-Care™."

Svojim pacientom odporúčam aplikovať Sensi-Care™ krém minimálne 1× týždenne, aby peristomálna koža nebola suchá, keďže je pravidelne namáhaná. Je to pre pokožku v okolí stómie ako balzam, pretože sa premastí, hydratuje a zvláčni. Na peristomálnu kožu aplikujeme Sensi-Care™krém v hrubšej vrstve a necháme ho pôsobiť podľa možnosti 15 – 30 minút. Potom krém odstránime pomocou čistiacej peny Aloe Vesta™ a až po dôkladnom umytí a osušení kože nalepíme stomickú pomôcku.



"Cieľom všetkých doteraz spomínaných krokov je predchádzať poškodeniu peristomálnej kože. Pamätajme si, že koža je zrkadlom nášho zdravia a nemožno ju obmeňovať s módnymi trendmi."