Esteem®+ s tvarovateľnou technológiou – vrecko prvej voľby

Bc. Ivana Suľovská, sestra, OVaÚCH, Svet zdravia – NsP Spišská Nová Ves


V stomickej poradni pracujem už niekoľko rokov, preto prichádzam do kontaktu s mnohými pomôckami na ošetrenie stómie.

Zo skúseností môžem povedať, že jednodielny stomický systém Esteem®+ s tvarovateľnou technológiou je výnimočné vrecko.
Ak je stómia vyvedená vhodným spôsobom, teda nad úrovňou brušnej steny, mojou prvou voľbou z rozsiahleho portfólia vreciek je jednoznačne jednodielne vrecko Esteem®+ s tvarovateľnou technológiou.
O tvarovateľnej technológii a jej výhodách už vieme. Môžeme ju prirovnať k používaniu plastelíny. Je to podobná hmota, ktorá sa dá pôsobením tepla našich rúk krásne tvarovať. Otvor na vrecku sa nestrihá, ale do požadovaného tvaru sa vymodeluje. Adhezívum sa prstami jednoducho vytvaruje podľa veľkosti a tvaru stómie. Elastické adhezívum sa prispôsobuje veľkosti a tvaru počas pohybu stómie. Pri kontakte s vlhkosťou vyrolované adhezívum napučí a vytvorí tzv. korytnačí golier, ktorý ešte lepšie utesní otvor okolo stómie, čím sa zabráni podtekaniu. Koža v okolí stómie je tak maximálne chránená pred poškodením.
Vrecko Esteem®+ s tvarovateľnou technológiou je tenké, flexibilné, kopíruje pohyby tela. Jeho povrch tvorí príjemný, mäkký materiál, na prednej strane má kontrolné okienko. Unikátna tvarovateľná technológia zabezpečuje pocit komfortu a bezpečnosti, ktorý je potrebný pre každého stomika. Kombinuje výhody jednodielnej pomôcky s klinicky preukázaným hojením kože a ochranou pred podtekaním. Elastické adhezívum je vyrobené z prírodných materiálov, ktoré nedráždia kožu. Keďže sa nepoužívajú nožnice, manipulácia s vreckom je oveľa jednoduchšia. Tým, že sa otvor nestrihá, ale tvaruje, nepotrebujeme používať šablónu.
Z  môjho pohľadu je jednodielne vrecko Esteem®+ s tvarovateľnou technológiou vhodné pre všetkých stomikov, mladých, aj starších. Mladí oceňujú bezpečnosť aj pri náročnejších aktivitách, športe, v práci. Starší nedajú dopustiť na flexibilitu, pri nalepení netlačí na brucho, nespôsobuje bolesť.

Čo dodať na záver?
Mojou prvou voľbou pri ošetrení stó­mie je jednoznačne jednodielne vrecko Esteem®+ s tvarovateľnou technológiou. Aby som však neprezentovala iba svoj pohľad a skúsenosť, opýtala som sa aj svojich stomikov, čo oceňujú na týchto vreckách.

Tu sú odpovede:
D. M. Tvarovateľné vrecko je výborné hlavne preto, že perfektne priľne na kožu, nie je potrebné strihať ho, čo mi šetrí čas. Jednoducho sa s ním manipuluje, na koži ho ani necítim. Umožňuje mi aktívny život s mojimi deťmi a vnúčatami.

M. B. Technológia je naozaj úžasná, nedráždi kožu, hmota nie je alergizujúca, výborne drží, mám pocit bezpečia.

P. Š. Po operácii som mal vystrihovateľné vrecko, v stomaporadni mi sestrička vrecko zmenila na tvarovateľné. Je úžasné, bez vystrihovania, nemusím hľadať nožnice, hmota pekne priľne a obopne stómiu, mám pocit istoty a komfortu.