Rekonvalescencia po kolostómii alebo čo môžete čakať po operácii s vyvedením hrubého čreva

PhDr. Beata Zabáková, PhD., Director, Marketing & Regulatory OC, AWC, C&CCC, ConvaTec

Každý z nás má skúsenosť s operáciou. Priamo alebo nepriamo. Vieme, aké ťažké je zotaviť sa a vrátiť sa k bežným činnostiam, ktoré sú súčasťou života. O to viac, keď príčinou operácie bola diagnóza rakovina. Vtedy je dôležité zapojiť do procesu zotavenia sa nielen telesnú oblasť, ale aj psychickú.  


"Našou snahou je pomôcť vám."

Stómia
Ak máte kolostómiu, stolica z vášho tela už nevychádza cez konečník. Deje sa tak cez nový otvor v bruchu, ktorý sa nazýva stómia. Dôležité je pochopiť svoju stómiu a naučiť sa o ňu postarať.

Tu je niekoľko základných informácií:

  • Udržujte stómiu a pokožku v jej okolí v čistote. Chráňte pokožku okolo stómie.
  • Čistite pokožku okolo stómie teplou vodou.
  • Vyvarujte sa olejov, krémov, detských obrúskov a zvlhčovačov, pretože môžu dráždiť stómiu
    a okolitú kožu. (Keď je peristomálna koža podráždená, je ťažšie, aby stomický systém držal na tele.)
  • Existuje príslušenstvo na ošetrenie stómie a jej okolia. Ide o ochranné prostriedky a prostriedky na odstraňovanie náplastí, ktoré by mali
    patriť k vašej každodennej starostlivosti o stómiu.
  • Po vyčistení stómie očistite pokožku v jej okolí. Pamätajte, že stómia môže trochu krvácať, čo je normálne.
  • Po odstránení stomickej podložky môže byť mierne začervenanie peristomálnej kože normálne. Akékoľvek začervenanie by malo rýchlo zmiznúť a koža by mala nadobudnúť normálnu farbu pleti.
  • Ak cítite pálenie alebo svrbenie, alebo ak stolica podteká pod podložku, neskúšajte „prelepiť“ podložku ďalšou páskou. Odstráňte podložku z pokožky, vyčistite túto oblasť a vymeňte starú podložku za novú.
  • Ak pálenie, svrbenie alebo podtekanie pretrváva, alebo je stómia podráždená, kontaktujte svojho lekára alebo sestru.
  • Jedlo a lieky môžu zmeniť farbu, konzistenciu a zápach stolice. Ak spozorujete akékoľvek z meny, obráťte sa na svojho lekára alebo sestru.
  • Ako a ako často si budete meniť stomický systém, bude závisieť od typu systému, ktorý používate. vaša sestra vám môže poskytnúť podrobné informácie

 

Informácie, ktoré potrebujete vedieť:
Každá stómia je individuálna, rovnako ako ľudia, ktorí ju majú. Stómie sa líšia veľkosťou, tvarom a umiestnením na tele.
Je dôležité pochopiť, že stómia sa nedá kontrolovať svalmi (ako je to pri zvieračoch), preto nemôžete ovládať stolicu, ktorá vychádza zo stómie.
Po operácii bude stómia opuchnutá. Tento opuch ustúpi a stómia zmení veľkosť a prípadne i tvar. Stómia môže tiež zmeniť veľkosť, ak sa zmení vaša hmotnosť. Je preto dôležité zmerať si stómiu po každej výmene stomického systému. Hlavne v prvých ôsmich týždňoch a potom pravidelne, aby ste sa uistili, že používate správnu veľkosť stomického systému.
Stómia by mala byť lesklá, vlhká a červená, podobne ako sliznica vo vnútri úst. Stómia nemá nervové zakončenie, takže vás nebude bolieť, keď sa jej dotknete. Pri podráždení alebo trení však môže mierne krvácať. Toto svetločervené krvácanie je normálne. Ak krvácanie pretrváva alebo krvácate vo vnútri stómie, obráťte sa na svojho lekára alebo sestru.
Koža okolo stómie (peristomálna koža) by mala vyzerať ako koža na ostatnej časti brucha. Je dôležité udržiavať peristomálnu pokožku zdravú, aby ste zabránili jej podráždeniu. To dosiahnete tým, že udržíte stolicu mimo pokožky. Pravidelné meranie veľkosti stómie (najmä v prvých ôsmich týždňoch) a kontrolovanie správneho priľnutia stomického systému k pokožke pomáha predchádzať podtekaniu stolice pod pomôcku.
Ak si všimnete, že pokožka okolo stómie je červená, podráždená, svrbí alebo bolí, kontaktujte svoju sestru alebo lekára.

 

"Starostlivosť o stómiu bude dôležitou súčasťou vášho nového života. Nemusí však byť jeho centrom. Čím viac sa dozviete o živote so stómiou, tým bude váš život ľahší a rutinnejší."