Ako sa správa hmota Stomahesive® v praxi

Mgr. Monika Střádalová, PhD.


Jednodielne vrecká Esteem® tvarovateľné – krúžok sa dá vymodelovať do požadovaného tvaru podľa veľkosti stómie (obr. 1a) a bezpečne k nej priľne, funguje ako tesnenie, čím bráni podtekaniu (obr. 2a).
Stomahesive® pasta 60 g vyrovnávacia – ako bariéra proti podtekaniu (obr. 1b), spolu s Natura® plochou tvarovateľnou podložkou s harmonikovým krúžkom zabezpečuje dokonalé priľnutie k stómii (obr. 2b). Obe hmoty spolu výborne lepia.
V prípade vpadnutej stómie vieme skombinovať Stomahesive® pastu 60 g vyrovnávaciu a Stomahesive® Seal tesniaci krúžok (obr. 1c). Vhodné je používať Natura® konvexnú tvarovateľnú podložku s hydrokoloidným okrajom, čím vytvoríme dokonalé zlepenie, výplň a tesnenie (obr. 2c).

Rady a tipy

  • Pred nalepením vrecka alebo podložky je vhodné pomôcku zohriať v dlaniach, v zimných mesiacoch hmota tvrdne, môže sa dať na radiátor. Hmota je tak mäkšia, lepšie priľne a dobre spolupracuje, napríklad s vyrovnávacou pastou.
  • Počas naliepania vrecka alebo podložky je potrebné okraje vyrovnať prstami a po nalepení pridržať asi 30 sekúnd, aby ste mali istotu, že pomôcka dobre prilieha po celej ploche.
  • Teplota ľudského tela zohrieva hmotu, preto je hmota mäkšia, pomôcka ešte lepšie priľne a dlhšie vydrží.
  • Počas letných mesiacov sa človek viac potí, treba si pomáhať ochrannými filmami, ktoré podporujú lepivosť pomôcok.
  • Ak máte doma zásoby pomôcok, ktorým skončila záruka, prípadne už sa prestali vyrábať, je lepšie ich nepoužívať, lepiaca hmota nemusí byť už taká spoľahlivá.
  • Ak sa pomôcky a príslušenstvo používajú správne, život so stómiou je jednoduchší. 

 

Obr. 1a Esteem® + s tvarovateľnou technológiou.



Obr. 1b Pasta 60 g.

 

Obr. 1c Pasta 60 g, kružok. 

 

Obr. 2a Esteem® + s tvarovateľnou technológiou.



Obr. 2b Pasta 60 g, podložka s harmonikovým krúžkom.


 

Obr. 2c Pasta 60 g, krúžok, konvexná podložka.