ConvaTec radí alebo z každého rožku trošku

PhDr. Beata Zabáková, PhD., Marketing & Regulatory Manager, ConvaTec


Plávanie so stómiou
Stómia by nemala byť prekážkou v plávaní. Uvádzame niekoľko užitočných tipov, ktoré vám umožnia, aby ste sa vo vode cítili sebaisto, či už je to na vlastnom dvore, na pláži alebo na výletnej lodi.

Pred plávaním si vyprázdnite vrecko. Tiež sa uistite, že podložka je aplikovaná na koži minimálne hodinu pred navlhčením.

Aby ste zabránili vniknutiu vody do vrecka, použite lepku na prelepenie filtra (ak máte vrecko s filtrom). Po vysušení môžete lepku odstrániť.

Pre istotu vždy majte pri sebe náhradný stomický systém.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Majte skvelý pocit z oblečenia

Možno nechcete byť modelkou alebo modelom vo svete módy. Možno by ste však tento víkend chceli na párty svojho priateľa alebo priateľky vyzerať dobre. Tu sú niektoré praktické módne tipy, ktoré sú použiteľné aj v každodennom živote, nielen vo svete módy.

Ak máte pochybnosti o tom, čo ste si práve obliekli, skúšajte ďalej, hľadajte.

„Možno nie v každom oblečení sa so stómiu budete cítiť ideálne, ale niektoré kúsky vám určite sadnú. Ak sa vám niečo páči, skúste si to. Možno budete prekvapený.“

Čokoľvek, čo si oblečiete, môžete urobiť módnym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


„Niekedy si stačí dať šatku okolo krku. Oblečenie možno oživiť aj opaskom. Dokonca aj keď niektoré oblečenie vyzerá divne alebo šialene, po vyskúšaní môžete byť príjemne prekvapený.“

Nájdite si správne džínsy.
„Veľa ľudí sa chce opäť vrátiť k džínsom. Ak máte záujem dostať sa späť do džínsov hneď po operácii, skúste materské džínsy; natiahnu sa a budú menej tlačiť v oblasti, kde máte vrecko. Budete sa cítiť pohodlnejšie aj so stómiou.“

Cíťte sa dobre.

„Bez ohľadu na to, kto ste, ste krásna/-y. Každý je originál. Nikto nie je ako vy.“


Cestovanie so stómiou:

Čo si zabaliť?
Prinášame vám zoznam všetkého potrebného. Myšlienka na dlhé cesty so stómiou môže byť zo začiatku skľučujúca. Ale s trochou prípravy si cestovanie môžete vychutnať. Použite uvedený zoznam, aby ste si uľahčili balenie a mohli si naplno vychutnať svoje ďalšie dobrodružstvo.

  • Vezmite si so sebou dostatočný počet stomických pomôcok. Uistite sa, že máte potrebný počet vreciek, podložiek, príslušenstva k stomickým pomôckam, aby ste si ich mohli vymeniť vždy podľa potreby. Ak idete lietadlom, uistite sa, že máte náhradné stomické pomôcky a prípadne oblečenie v príručnej batožine.
  • Zoberte si so sebou jednorazové čistiace obrúsky a vrecká na použitú pomôcku. Niekedy si výmena vrecka vyžaduje trochu čistenia. Jednorazové obrúsky Aloe Vesta™ sa používajú jednoducho, čistia a zároveň hydratujú (nie sú hradené zdravotnými poisťovňami, ale pre tento prípad sa oplatí zakúpiť si ich).
  • Nezabudnite na pitný režim. Uistite sa, že máte so sebou fľašu s vodou, pretože je dôležité dodržiavať pitný režim a neriskovať dehydratáciu organizmu. Dehydratácia vám môže pokaziť dovolenku.
  • Uprednostnite tvarovateľnú stomickú pomôcku. Počas cestovania oceníte jej výhodu jednoduchej a rýchlej aplikácie na stómiu bez použitia nožničiek. Ak nemáte takúto pomôcku, požiadajte o vzorku v našom zákazníckom centre Radim klub na bezplatnej linke 0800 800 111.
  • Cestovanie do zahraničia? Je dobré mať kľúčové otázky, ako napríklad „Kde je, prosím, kúpeľňa?“, napísané v miestnom jazyku. Prekladač Google je užitočný v takmer akomkoľvek jazyku.
  • Majte pri sebe vyhlásenie od svojho zdravotníckeho pracovníka, v ktorom uvediete, že potrebujete stomické pomôcky. Ideálny je preklad do anglického jazyka.
  • Nezabudnite nechať úzkosť doma. Cestujte s dôverou. Ak máte ďalšie otázky týkajúce sa cestovania so stómiou, obráťte sa na nás. Zavolajte nám počas pracovných dní na bezplatné číslo zákazníckeho centra Radim klub 0800 800 111, aby ste sa poradili.