Pitný režim

Mgr. Michaela Ďuricová, sestra, Chirurgická klinika a transplantačné centrum, septické oddelenie, Univerzitná nemocnica Martin
Tekutiny sú dôležitou súčasťou stravy. Bez vody by sme nemohli existovať, preto je dôležité dodržiavať pitný režim.


Dôležitý je dostatočný príjem tekutín, aby množstvo moču nekleslo pod 1 až 2 litre za deň. Odporúčané množstvo tekutín sa uvádza v rozmedzí 2 až 3,5 litra, pričom je dôležité prijímať ich po menších dávkach počas celého dňa. Nedostatok tekutín môže spôsobiť zápchu alebo uzáver stómie. Najlepšie je vnímať svoje telo a sledovať, koľko za deň vypijeme, ako na to reaguje stómia a čo na náš organizmus pôsobí prínosne.
V niektorých prípadoch je dobré piť počas jedla, aby sa strava lepšie rozložila. Avšak časť ľudí so stómiou počas jedla nepije, pretože stolica je potom príliš tekutá, preto je najdôležitejšie skúšať, čo nám robí dobre a čo nie a poslúchať svoje telo.

Príznakmi nedostatočného príjmu te­kutín sú napríklad:
bolesti hlavy, závraty, poruchy koncentrácie, poruchy krvného obehu.
Denný príjem tekutín môžete doplniť aj potravinami obsahujúcimi vysoký podiel vody, ku ktorým patrí hlavne ovocie a zelenina, zemiaky, varená ry­ža, cestoviny a chlieb.

"Strava človeka so stómiou by sa v zásade nemala príliš líšiť od stravy zdravého človeka, a to sa týka aj pitného režimu."

Ako vypiť dostatočné množstvo tekutín?

Pokiaľ sa vám odporučený denný príjem tekutín zdá príliš vysoký, skús­te nasledujúce tipy:

  • - pitie odporučeného množstva tekutín sa snažte rozdeliť rovnomerne počas celého dňa (majte vždy pri sebe nejaký nápoj),
  • - pravidelne počas dňa konzumujte ovocie a zeleninu,
  • - zaraďte častejšie do svojho jedálnička polievky.

"Pri prepustení do domácej starostlivosti dostávajú ľudia so stómiou návody a odporúčania, ako sa stravovať." 

A čo alkohol?
Alkohol nie je tabu, i keď vieme, že nášmu zdraviu vo veľkom množstve neprospieva. Pohár vína alebo piva však môže byť telu aj na úžitok. Tu však platí, že čo robí jednému dobre, nemusí ostatným. Pivo má bublinky a niekomu môže spôsobovať komplikácie, no inému vyhovuje, pretože zlepšuje trávenie a znáša ho dobre aj jeho stómia. Čo sa týka vín, pozor si treba dávať pri šumivých vínach, pretože môžu spôsobovať ply­natosť.
Nezabúdajme, že hlavne ileostomici trpia nedostatkom vitamínov, minerálnych látok a vody, preto je nutné podávať im ovocné či zeleninové šťavy a nápoje obohatené o vitamíny. U urostomikov dostatočný pitný režim znižuje riziko bakteriálnych uroinfekcií.

"Odporúča sa piť čistá voda, ktorá je pre naše telo najprirodzenejšia."

Čo teda piť?
Odporúča sa piť čistá voda, ktorá je pre naše telo najprirodzenejšia. Taktiež minerálne vody (jemne perlivé alebo neperlivé), mäsové alebo zeleninové vývary, ovocné a zeleninové šťavy rie­dené vodou, ovocné a bylinné čaje. Pozor si treba dávať na sladené limonády, lebo obsahujú veľa cukru.
Pre pacientov so stómiou nie sú vhodné vody sýtené kysličníkom uhličitým, pretože ten rozširuje krvné vlásočnice v žalúdku, čím urýchľuje vstrebávanie a môže vy­volať bolestivé pálenie zá­hy, grga­nie, nadúvanie.