Fitnes alebo záhrada?

Mgr. Ivana Šutková, Radim klub, zákaznícke centrum ConvaTec

Vedeli ste, že práca v záhrade sa vyrovná poctivému tréningu v posilňovni? Pokiaľ pravidelne pracujete v záhrade, tak sa nemusíte obávať, že sa vaše telo nehýbe a nešportuje. Pri záhradkárčení dochádza k prirodzenému pohybu, pri ktorom sa posilňujú všetky dôležité svaly, zároveň pobyt na čerstvom vzduchu prospieva i ďalším orgánom.


Siatie, sadenie, hnojenie, zametanie, hrabanie, okopávanie alebo kosenie sú činnosťami, pri ktorých si môžete udržať výbornú fyzickú kondíciu, spálite pri nich približne 1 078 kJ (258 kcal) a nemusíte chodiť do posilňovne alebo venovať sa behu.
Najlepšou odmenou pre záhradkárov nie sú len krásne kvetiny, výborná zelenina či chutné ovocie. Práca, ktorá vedie k vytúženým výsledkom, je zároveň vynikajúcim cvičením, ktoré telu i duši veľmi prospieva, a pokiaľ sa mu človek venuje pravidelne, tak, samozrejme, aj chudne. Nehovoriac o tom, že z kovových činiek vám zdravá reďkovka nevyrastie a vo fitness centre sa nadýchate čohokoľvek, len nie čerstvého vzduchu.
Veď už len samotný pohľad na upravenú, krásne zelenú a rozkvitnutú záhradu je balzamom na dušu, o ktorom môžu ľudia na sídliskách väčšinou len snívať. Môže za to najmä zelená farba, o ktorej je známe, že eliminuje stres a celkovú vnútornú nepohodu.
Práca v záhrade nemusí byť len nekonečnou drinou, na konci ktorej sú iba boľavé kríže, hlina za nechtami a žiadny dobrý pocit. Môže to byť mimoriadne príjemná činnosť, pri ktorej si vaša myseľ dokonale oddýchne a vy si „pretiahnete“ stuhnuté a po zime usedené telo.
Pohyb sa ako sprievodná terapia alebo rehabilitácia využíva odnepamäti. Jednoduché aktivity v záhradke zaradené do denného režimu pomáhajú udržiavať zdravú váhu, podporujú správny metabolizmus a zlepšujú spánok. Trávenie času vonku znižuje stres, zvyšuje hladinu vitamínu D a prináša radosť zo spojenia s okolitým svetom.
Slnečné a teplé počasie si najlepšie vychutnáme v prírode. Vonku nám nielenže viac chutí, ale si tam aj skvele odpočinieme – či už aktívnym športom, alebo pri posedení s priateľmi.
Doprajte si takúto záhradnú terapiu aj vy a na konci nebude len zdravé bio ovocie a zelenina, ale aj vaše zdravé telo a zrelaxovaná myseľ. Veď predsa nie je nič efektívnejšie, ako spojiť príjemné s užitočným, čo poviete? 

 

"Výhodou práce v záhrade je i to, že pri nej človek tak nevníma čas. Preto v nej trávi oveľa dlhšiu dobu než pri cvičení."