Leto v pohode alebo dehydratácia?

Mgr. Tatiana Skovajsová, námestníčka pre ošetrovateľstvo,
NsP Nové Mesto nad Váhom, n. o.

Bez jedla človek vydrží takmer mesiac, ale bez vody necelý týždeň. Je pre náš organizmus nenahraditeľná.


Samotný život vznikol vo vode a človek i všetky živočíchy ju potrebujú, aby mohli žiť. Voda je najdôležitejšou zložkou v ľudskom organizme, tvorí základnú súčasť každej bunky v tele. Voda z tekutín a potravy sa podieľa na prísune rôznych živín do buniek.  

"Voda z tekutín a potravy sa podieľa na prísune rôznych živín do buniek."

Pri vylučovaní zabezpečuje vyplavovanie rôznych odpadových látok z tela. Je našou súčasťou už od vývinu, keď tvorí až 80 % hmotnosti embrya, u novorodenca je to 75 % hmotnosti tela. S pribúdajúcim vekom klesá množstvo vody v našom tele. U dospelého človeka predstavuje voda 2/3 hmotnosti, čo je 55 – 65 %, v neskoršom veku voda tvorí už len 50 % našej hmotnosti.
V posledných rokoch začíname pociťovať pomerne horúce letné mesiace. Tie prinášajú na jednej strane možnosť strávenia krásnych dní pri vode, ale na druhej strane aj niektoré riziká, ktoré súvisia práve s vysokou teplotou. Jedným takým rizikom je aj zvýšený výdaj vody z nášho tela. Ak ju dostatočným a správnym spôsobom nedopĺňame, nedostatok tekutín často vedie ku kolabsu organizmu. Horúčavy predstavujú veľkú záťaž najmä pre starších ľudí, chorých a pre malé deti. Tieto skupiny majú totiž menší pocit smädu a nižší podiel vody v tele, ktorý sa ľahko vyčerpá. U seniorov to súvisí s postupujúcim vekom, u detí s malou hmotnosťou a výdržou organizmu. Preto práve starší ľudia a deti sú aj najviac náchylní na kolaps. Dehydratácia sa u nich rozvíja rýchlo a môže ohroziť ich život. Tento nebezpečný stav vzniká ľahko a často nepozorovane.

"Zvyčajne pre vysokú vonkajšiu teplotu, zvýšené potenie či fyzickú námahu je výdaj tekutín vyšší ako ich príjem."

Starší ľudia často užívajú aj diuretiká – lieky na odvodnenie – a vedome obmedzujú prísun tekutín napríklad preto, že sa pre zhoršenú pohyblivosť ťažko dostanú na toaletu.
A aké sú prejavy nedostatku vody v našom organizme? Prvé príznaky nepostrehneme ľahko. Prvý stupeň dehydratácie prináša únavu, sucho v ústach, bolesti hlavy, podráždenosť, pocity otupenosti, apatiu, závraty. Nebezpečné je, že človeka v tejto situácii ešte stále nesmädí. Zväčša sa preto rieši únava, nie smäd, a to zvyčajne kávou alebo tabletkou, čím sa prehĺbenie dehydratácie ešte zvýši, čo sa prejaví zníženou elasticitou kože – ak urobíme na koži riasu, len ťažko sa vracia späť. Dehydrovaný človek má vpadnuté oči, menej močí, zvýši sa mu tepová frekvencia a zníži sa krvný tlak. Práve s touto nerovnováhou sa spája riziko kolapsu. Zhorší sa aj okysličovanie krvi a tým aj zásobovanie všetkých tkanív kyslíkom. Zhustená krv viac zaťažuje srdce, znižuje prietok vlásočnicami a zhoršuje prekrvenie orgánov. Zvyšuje sa riziko trombózy, srdcových a mozgových príhod. U ľudí, ktorí trpia chronickými chorobami, sa zhoršuje celkový stav. Odvod splodín je nedos­tatočný, v neskorších štádiách tento stav môže viesť dokonca k zlyhaniu obličiek. 

"Základom pitného režimu by mala byť kvalitná pitná voda."

Ako sa v týchto horúčavách uchrániť pred kolapsom a „výletom“ sanitkou do nemocnice? Treba sa zvlažiť nielen zvonku, ale najmä zvnútra. V prvom rade dostatočným príjmom tekutín počas celého dňa. Denne vylúčime asi dva až dva a pol litra vody. To znamená, že toľko by sme mali aj prijať. Musíme brať do úvahy nielen aktuálne počasie, ale aj pobyt v suchom prostredí, našu fyzickú aktivitu a podobne. Každý človek bez ohľadu na to, ako sa namáha či v akej je kondícii, musí pravidelne piť. Začať podľa lekárov s hydratáciou organizmu treba už od rána.
Pri pravidelnej hydratácii náš organizmus nezadržuje zbytočnú vodu, vylučuje toxické látky a soli z tela von. Pravidelnou hydratáciou sa teda predchádza zbytočným opuchom tela, najmä dolných končatín.
Najvhodnejšie je piť pravidelne v menších dávkach počas celého dňa čistú vodu. Keďže aj počas noci dochádza k pozvoľnému dehydratovaniu nášho tela, po prebudení je ideálne naštartovať metabolizmus pohárom vody s citrónom. Základom pitného režimu by mala byť kvalitná pitná voda. Ideálne z vodovodu. Voda neobsahuje umelé farbivá, konzervačné látky, alergény a je oveľa lacnejšia ako balená voda v obchodoch a v neposlednom rade šetrí prírodu.

Vedeli ste že:

  • - nedostatok vody je faktorom číslo jedna pri vzniku únavy počas dňa?
  • - štúdie ukazujú, že osem až desať pohárov vody denne významne uľahčuje od bolestí kĺbov u 80 % ľudí, ktorí majú problémy s kĺbmi?
  • - už 2 % nedostatok vody v tele môže vyprovokovať krátkodobé poruchy pamäti, problémy s matematikou a ťažkosti so sústredením sa alebo pri čítaní?
  • - voda patrí bezpochyby medzi najvzácnejšie tekutiny sveta?
  • - viac ako jeden a pol miliardy ľudí nemá žiadny prístup k čistej, nezávadnej vode?
  • - takmer štyri milióny ľudí každoročne zomrie na choroby súvisiace s príjmom znečistenej vody?
  • - priemerné WC spotrebuje osem litrov čistej vody pri jednom spláchnutí?
  • - jeden dolár zabezpečí dieťaťu z rozvojovej krajiny prísun vody na celý rok?
  • - dva poháre vody po zobudení prispievajú k aktivovaniu vnútorných orgánov?
  • - vo všeobecnosti platí vzorec, že na kilogram hmotnosti by malo pripadať približne päťdesiat ml vypitej tekutiny, najlepšie vody?