Psychologička Mgr. Zuzana Tomášková odpovedá na vaše otázky

Okienko psychológa

Trápi vás nejaký problém týkajúci sa vášho zdravia, duše alebo sexu?
Spýtajte sa našej odborníčky! Svoje otázky nám posielajte mailom na adresu stomalinka@convatec.com alebo poštou na Unomedical, s. r. o., zákaznícke centrum ConvaTec, Štúrova 71/A, 949 01 Nitra.

Mgr. Zuzana Tomášková

 

Dobrý deň. Mám problém, ktorý ma trápi a potreboval by som od Vás radu. Mám 52 rokov, som ženatý a pred viac ako mesiacom mi urobili stómiu. Je to veľká zmena v mojom živote a zatiaľ sa s tým snažím žiť a vyrovnať, avšak každý muž musí fungovať aj po inej stránke, ak je ženatý a má aj svoje potreby. A toto je ten môj problém. Mám síce tolerantnú manželku, ale po operácii sa necítim komfortne a skôr sa manželským povinnostiam vyhýbam. Cítim sa nesvoj a bojím sa, že sa  viac sústredím na stomické vrecko ako na svoje „povinnosti“. Viete mi, prosím, poradiť, ako to všetko zvládnuť bez stresu a ostychu?
Ďakujem za Vašu odpoveď. Roman

Dobrý deň, z Vašej otázky vnímam, že stómia je vo Vašom živote krátky čas. Okolnosti okolo zmeny Vášho zdravotného stavu sa stali prednedávnom. Všetky tieto úplne nové veci sa stali zmenou aj pre Vašu celú rodinu, aj pre partnerský vzťah s manželkou. Intimita medzi Vami a manželkou závisí od komunikácie medzi vami obomi. Nemám informácie, či ste sa obaja o pocitoch, myšlienkach a aj obavách navzájom zdôverili. Aj manželka môže prežívať obavy, neistotu v tom, ako má vo vzťahu k Vám komunikovať, a to najmä v otázkach intimity a zblíženia. Atmosféra zblíženia nemusí byť nutne o „fungovaní“, ako píšete Vy. Fungovanie sa prirodzene objaví znovu vtedy, ak sa prekoná ostych nielen v telesnej oblasti, ale hlavne v oblasti komunikácie, zdieľania a dôvery medzi manželmi. Aj trocha humoru a istej empatickej „nadsádzky“ by mohlo pomôcť.