Okienko psychológa

Okienko psychológa

Trápi vás nejaký problém týkajúci sa vášho zdravia, duše alebo sexu?
Spýtajte sa našej odborníčky! Svoje otázky nám posielajte mailom na adresu stomalinka@convatec.com alebo poštou na Unomedical, s. r. o., zákaznícke centrum ConvaTec, Štúrova 71/A, 949 01 Nitra.

Mgr. Zuzana Tomášková

Obraciam sa na Vás, ale ani neviem, či potrebujem radu alebo iba povzbudiť, aby si ma niekto prosto vypočul. Pred rokom mi zomrel manžel... Od tej doby sa cítim, ako keby odišla polovica mňa samej. Snažím sa, no nie vždy to ide. A to si o sebe myslím, že som pozitívne naladený človek. Venujem sa nášmu psíkovi, ktorého sme mali obaja veľmi radi. Deti sme nemali. Manžel síce mal rodinu, o ktorú sa môžem oprieť, tiež mám vynikajúcich kolegov, ktorí mi pomáhajú, no mám pocit, že môj smútok sa stále prehlbuje. Začala som už písať krátke básničky, ktorými dávam svoje pocity na papier. Poraďte mi, prosím, ako sa z toho nezblázniť...

Dobrý deň, z Vášho listu usudzujem, že ste s manželom prežívali naplnený partnerský vzťah, ktorý sa rokmi upevnil. Po jeho odchode vnímate a cítite prázdne miesto vedľa seba a osamelosť vo svojom vnútri. Možno máte pocit, že nikto Vám nemôže rozumieť lepšie, ako by rozumel manžel. Aj keď píšete, že máte okolo seba ľudí (manželovu rodinu, kolegov), nie je to pre Vás to „pravé orechové“. Manžel odišiel pred rokom a Váš smútok pretrváva, bolo to pre Vás veľmi náročné obdobie. Skúste nájsť v sebe silu uzavrieť obdobie straty a smútku. Pomaly sa odvážte prežívať vzťahy s ľuďmi, ktorých máte okolo seba. Možno práve takto by Vám to povedal manžel. Sama cítite, že osamelosť Vás vzďaľuje od ľudí. Len Vy sama dokážete tento pocit rozptýliť. Prázdne miesto môžu naplniť ľudia, ktorí Vás a Vášho manžela poznali.

Odhodlala som sa Vám napísať. O mojej chorobe nikto nevie, okrem mojej najbližšej rodiny. Mám 19 rokov a pred polrokom ma operovali, mám vyvedenú stómiu. Mala som kopu snov. Chcela som študovať na vysokej škole. Stať sa úspešnou právničkou. Popritom si nájsť manžela a mať s ním deti. A teraz? Nikto nevie, čo bude ďalej. Snažím sa sama seba presviedčať, že to všetko zvládnem. No úprimne povedané, neverím tomu. Asi moje sny ostanú navždy iba snami...

Dobrý deň, vraví sa, že jediné, čo nám nemôže nikto a nič vziať, sú sny. Práve tie sny Vás budú sprevádzať počas obdobia liečby. Obmedzenia, ktoré stómia priniesla, sú iba prekážkou pri naplnení Vášho sna. Keď ich prekonáte, prídu aj všetky veci, ktoré chcete v živote mať. Nie som lekár, a preto neviem posúdiť Váš zdravotný stav, ale isto by som so mnou súhlasil aj lekár, že práve Vaše sny a túžby sú hnacou silou k uzdraveniu. Ochorenie Vás iba oddialilo od realizácie snov. Ak by ste potrebovali podporu pri Vašej ceste k uzdraveniu, Liga proti rakovine poskytuje v takmer každom okrese psychologickú starostlivosť o onkologických pacientov. Kontakty jednotlivých lekárov nájdete v sieti psychológov, ktorá je prístupná v rubrike hľadám pomoc na stránke www.lpr.sk.